Jaką lodówkę turystyczną wybrać?

Rodzaje lodówek turystycznych

W sklepach ze kempingowym sprzętem obecnie znajdziemy wiele rodzajów lodówek turystycznych. Jeśli chodzi o lodówki turystyczne to głównym kryterium jest rozróżnienie pojemności oraz także sposobu zasilania. Lodówki turystyczne czerpać mogą moc zarówno z sieci elektrycznej, jak i także funkcjonować wykorzystując specjalne chłodzące wkłady.

Lodówka na wkłady jest niemiernie popularna. Występuje tak naprawdę w różnych kolorach oraz jest wykonana z metalu czy też z plastiku, połączonego z poliuretanową warstwą. Takowa konstrukcja pozwala na utrzymanie niskiej temperatury, a przy okazji sprawia, że lodówka sama w sobie jest bardzo lekka. Aby sprzęt ten spełniał wszelkie swoje zadania, musimy do środka włożyć zamrożone wcześniej chłodzące wkłady. Działają one przez jakieś maksymalnie dwanaście godzin. W związku z powyższym model ten jest świetny na wycieczki jednodniowe.

Kolejny rodzaj lodówek to lodówki elektryczne. Lodówki te zasilane mogą być z gniazda znajdujące się w samochodzie czy też bezpośrednio z sieci. W tych lodówkach stosowana jest termoelektryczna technologia, która zarówno pozwala na chłodzenie, jak i także podtrzymanie temperatury gorącej potraw. Bez obaw trzymać możemy w niej także takowe produkty jak napoje, wędliny czy też masło. Należy pamiętać o tym, aby nie zostawiać nigdy lodówki podłączonej do gniazdka zapalniczki bez załączonego silnika. Szczególnie, jeśli nie ma ona żadnego zabezpieczenia przed rozładowaniem akumulatora.

Mniej popularna jest lodówka na gaz. Jest nazywana lodówką absorpcyjną. Samym źródłem chłodzenia jest amoniak. Bardzo podobnie jak elektryczna lodówka może być ona zasilana z samochodu czy też z sieci. Najczęściej się ją wykorzystuje podczas podróży jachtem. Ta lodówka może pełnić także funkcję zamrażarki. Jedna gazowa butla o wartości dwóch kilogramów utrzymywać potrafi niską temperaturę produktów, które znajdują się w środku nawet przez okres około dwustu czterdziestu godzin.

Wiele osób także decyduje się na torby izotermiczne, które są zdecydowanie najtańszą metodą przenoszenia żywności. Ta torba nie schładza produktów, ale jednak pozwala na zachowanie ich temperatury przez jakąś godzinę. Możemy przenosić w niej zarówno zimne, a także ciepłe produkty. Najczęściej jest ona wykonana ze sztucznych materiałów, a od wewnątrz jest wyłożona warstwą aluminium. Ta torba nie jest jednak rozwiązaniem zbyt praktycznym podczas nieco dłuższych podróży.
Wybór ostateczny należy tylko i wyłącznie do nas.